1

3xZA boljšo prihodnost

Skrajni čas je, da politika javni medij prepusti njegovemu poslanstvu!

V okviru referendumske kampanje 3 X ZA je v torek, 22.11. 2022, v Pritličju v Ljubljani, potekal pogovor z naslovom “3 X ZA BOLJŠO PRIHODNOST”. Svoja stališča glede referenduma o RTV so predstavili dr. Asta Vrečko, namestnica koordinatorja Levice, Dejan Prešiček, predsednik Sveta SD za kulturo in nekdanji minister in Tamara Vonta, poslanka Gibanja Svoboda.

Razpravljacli so se soglasno strinjali, da je treba nujno depolitizirati javno radiotelevizijo, ki jo je sedanje vodstvo povsem podredilo informativnim potrebam stranke SDS.Ob tem pa so poudarili, da RTV Slovenije (RTVS) mora imeti za izpolnjevanje osnovnega poslanstva – obveščanja  in informiranja javnosti o zadevah, ki so interes te javnosti –, popolno vsebinsko, uredniško, novinarsko in finančno avtonomijo. Zato so državljane in državljanke pozvali, da oddajo svoj glas ZA zakon o radioteleviziji, s katerim bomo RTVS izvzeli iz objema politike,  zagotovili demokratičen Svet, delovanje RTVS pa izpostavili strogem nadzoru Računskega sodišča. 

Dr. Asta Vrečko je izpostavila:Koalicijske stranke smo poenotene, zato smo predlagale spremembe zakona. Nasprotna stran, ki že tretjič brani Grimsov zakon, pa si želi ohraniti vpliv prek politike, Državnega zbora. Kaj to pomeni, vidimo v odnosu do delavcev, padanju programskih standardov in padanju zaupanja javnosti. To je tisto, kar moramo nujno zaustaviti.

Poleg tega je poudarila, da v koaliciji nimajo namena zvišati RTV prispevka: “Gre za zavajanje. Novela zakona o RTV naslavlja vodenje in prinaša nekatere druge nujne popravke, ki so zaradi zastarelosti obstoječega zakona in sprememb zlasti na digitalnem področju nujne. Vsekakor pa je potrebno, da se čim več ljudi udeleži referenduma, se opredeli ZA.”

Dejan Prešiček se je opredelil do morebitne presoje novega zakona: “Tudi če bo prišlo do javne presoje novega zakona o RTVS sem prepričan, da zakon ne bo padel. Prevladal bo javni interes. Programski svetnik, ki zagovarja zgolj eno stališče bi moral že zdavnaj oditi iz Programskega sveta, že po zdajšnjem zakonu. Politična kultura v Sloveniji je zelo nizka.”

Tamara Vonta je med drugim spregovorila tudi o škodi, ki jo politično nastavljeno vodstvo RTVS povzroča: “Govorimo o preživetju. To je referendum za obstoj RTVS, sicer ga ne bo več. Škoda je gromozanska, sploh se je ne zavedamo. Številni novinarji so RTVS zapustili. Veliko jih je šlo, za nekatere sploh ne vemo. Vrtijo se številke o finančnih minusih, pa številke o novih zaposlitvah, pravzaprav pa gre za deprofesionalizacijo RTVS.”

Ob zaključku dogodka so vsi trije razpravljalci pozvali državljanke in državljane, da na nedeljskem referendumu glasujejo ZA vse tri zakone.