1

Dejan Prešiček: Za neodvisno in kritično RTV Slovenija

24. aprila smo se državljanke in državljani odločili, da si želimo drugačno Slovenijo. Drugačno od tiste, kjer so se po glavnem mestu vile meglice solzivca, drugačno od tiste, v kateri je od resničnosti odtujena oblast vladala z neustavnimi odloki in drugačno od tiste, v kateri si je vladajoča stranka skušala podrediti vse neodvisne institucije države, še posebej medije. To so počeli zato, da bi lahko vladali brez omejitev, nad zakoni in mimo ustave.

Nova vlada se je zato takoj lotila odprave krivic, ponovne vzpostavitve socialnega dialoga, ter ponovne vzpostavitve vladavine prava in spoštovanja demokratičnih standardov, pisanih in nepisanih.

Del velikih sprememb na bolje, je tudi novi Zakon o RTV Slovenija. Prav ZA ta zakon moramo glasovati na referendumski nedeljo, če želimo, da bo naša javna RTV Slovenija res neodvisna, kakovostna, strokovna in gledalcem prijazna.

Toda v SDS so pripravljeni uporabiti vse trike, da bi vas prepričali, da naj na RTV vse ostane tako kot je. Da bodo še naprej lahko na vaš račun uresničevali svoje osebne in strankarske interese. Tega ne smemo dovoliti.

In ko vam bodo rekli, da je edini namen sprememb zakona takojšen prevzem organov upravljanja RTV Slovenija in s tem podreditev javnega zavoda RTV Slovenija vladajoči politiki, jim lahko poveste, da to ne drži!

Povejte jim tudi, da v zgodovini RTVSLO tako grobega prevzema, kot ga je izvedla stranka SDS, nismo videli še nikoli. Povejte jim, da boste glasovali za spremembe zakona, saj pomenijo umik politike iz postopkov imenovanja vodilnih struktur RTVS, ukinjajo dvotirnost ter neusklajenost nadzornih organov in zagotavljajo novinarsko avtonomnost.

Če vam bodo rekli, da si vladni koaliciji želijo dodatno politično podrediti RTV, Pod krinko tega pa da si prizadevajo depolitizacijo RTV, kjer ne bo mogoče slišati različnih mnenj, jim nikar ne nasedajte. Sedanji direktor Televizije Slovenija je namreč nekdanji vodja Vladnega urada za komuniciranje, pomembna voditeljska mesta pa zasedajo novinarji strankarskega trobila Nova24TV. Skupaj jim na referendumu povejmo, da tega ne želimo in da podpiramo spremembe zakona, ki bodo tovrstna imenovanja bistveno otežile in ustvarile pogoje za neodvisno in profesionalno delovanje RTV Slovenija.
Bržkone vam bodo rekli tudi, da bi s spremembami zakona ukinili, sodelovanje predstavnikov poslušalcev in gledalcev v organih RTV. To seveda ne drži, saj številna društva in druge nevladne organizacije predstavljajo tudi gledalce in poslušalce, s spremembami zakona se spremeni samo način imenovanja članov organov RTVS, ki izključuje vpliv političnih strank. Prav ta vpliv pa želi SDS očitno obdržati.

Zagotovo vam bodo v svojih poskusih obdržati nadzor nad RTV Slovenija povedali tudi, da predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija nepremišljeno uvaja nov organ upravljanja in nadzora, ki pod krinko depolitizacije ukinja Programski in Nadzorni svet.
Pa jim lahko mirne vesti poveste, da noben javni zavod nima dveh nadzornih organov in to z delitvijo pristojnosti, da eden – programski svet – sprejema letni programsko produkcijski načrt, drugi – nadzorni svet – pa finančni načrt.

Namesto sedanjih 40 nadzornikov bo RTV Slovenija bolj učinkovito nadzorovalo 17 članov sveta!

Brez izjeme, še vedno veliko in dovolj. Gre za ukinitev dvotirnosti, racionalizacijo, pocenitev in povečanje učinkovitosti delovanja nadzornega organa. Slovenija ne potrebuje dodatne birokracije. Potrebuje pa pošteno delo. Morda vas bodo skušali prepričati, da se s sprejemom zakon po nujnem postopku onemogoča javnosti sodelovanje pri sprejemanju zakona. Ni res. Nujni postopek je namreč eden od zakonitih postopkov predviden v poslovniku DZ. In stanje na RTV terja nujno ukrepanje, saj bi z daljšim postopkom v DZ bi tvegali popolni prevzem JAVNE RTVS s strani ene politične stranke.

In nenazadnje. Vprašali vas bodo: Kaj ogroža ustavni položaj RTVS in zakaj je glasovanje ZA ta referendum tako pomembno?

Povejte jim, da je stvar preprosta in da ste že 24. aprila povedali, da imate dovolj in da želite drugačno Slovenijo. Na referendum gremo zato, ker delovanje stranke SDS resno ogroža ustavni položaj in javni interes JAVNE RTVSLO.

Referendum je pomemben, da JAVNI RTVSLO ne postane še eno strankarsko propagandno orodje in orožje.

Referendum je pomemben, da jasno in glasno povemo: mi smo za velike spremembe! Čas je za demokracijo. Čas je za pravično Slovenijo.

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani.

Socialni demokrati bomo glasovali za svobodno, neodvisno, strokovno in gledalcem prijazno RTV Slovenija.

Pridružite se nam. Gremo skupaj naprej.