1

Evropske poslance skrbi poslabšanje medijske svobode na RTV Slovenija

Članice in člani delovne skupine za medije v Evropskem parlamentu, med katerimi je tudi evropska poslanka Svobode Irena Joveva, so generalnemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu in direktorju Televizije Slovenija Urošu Urbaniji poslali pismo.

V pismu so izrazili »globoko zaskrbljenost zaradi nenehnega slabšanja delovnih razmer novinark in novinarjev, obsežnih sprememb in odpovedi informativnega programa, kadrovskih menjav ter sprememb pri zadolžitvah novinark in novinarjev, pa tudi zaradi splošnega poslabšanja medijske svobode in uredniške neodvisnosti na sicer ugledni ter verodostojni javni radioteleviziji – RTV Slovenija«.

Spomnili so ju na lani decembra v Evropskem parlamentu sprejeto resolucijo, s katero so pozvali k prenehanju vseh političnih vmešavanj in pritiskov na uredniško politiko javne RTV ter k varovanju neodvisnosti javne radiotelevizije. A od takrat so se razmere na slovenski javni radioteleviziji samo še poslabšale, o čemer priča tudi še vedno trajajoča stavka zaposlenih.

»Zato vas odločno spodbujamo, da razmislite o vašem trenutnem pristopu, se vzdržite sprememb pri zadolžitvah novinarjev, neutemeljenega kaznovanja ali groženj novinarjem s pisnimi opozorili pred prenehanjem zaposlitve ter razveljavite vaše programske spremembe in odpovedi priljubljenih ter pomembnih informativnih oddaj za javnost,« so pozvali generalnega direktorja RTV Slovenija in Televizije Slovenija.

Vnovič pa so ju pozvali tudi k iskanju primerne rešitve za zaposlene na javni RTV, da lahko znova nadaljujejo s svojim kritičnim, politično nepristranskim poročanjem v interesu javnosti: »Medijsko svobodo nenehno ogrožajo sile, ki skušajo spodkopati uredniško neodvisnost in avtonomijo javnih medijev. Pluralnost mnenj je pomembna, vendar pa ta ne bi smela služiti kot pretveza za uničevanje strokovnosti in ugleda javne RTV.«