1

Glas ZA novelo zakona o dolgotrajni oskrbi je glas ZA učinkovit sistem po meri ljudi

Predstavniki Gibanja Svoboda, SD in Levice – Danijel Bešič Loredan, Mija Javornik in Luka Mesec v televizijskem soočenju o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi.

Novela zakona o dolgotrajni oskrbi, ZA katero je na referendumu treba glasovati, nikomur ničesar ne jemlje, so v soočenju enotno poudarili zagovorniki zakona. Ravno nasprotno, tiste, ki so danes že uporabniki dolgotrajne oskrbe v Sloveniji, teh je približno 22.000, ščiti pred tem, da bi zaradi začetka izvajanja ureditve, ki jo je sprejela prejšnja vlada, ostali brez pravic.

»Če na referendumu ljudje izglasujejo ZA, bomo dobili možnost, da ta sistem ustrezno nadgradimo, da pripnemo na sistem negovalne bolnišnice, osebne asistente in pomočnike na domu, da se dogovorimo, kako bomo sistem financirali. Če pa izglasujemo proti, bo pa 1. januarja stopil v veljavo zakon, ki ga ni mogoče izvrševati. Ta zakon namreč predpisuje, da naj bi se 1. januarja vsi domovi za starejše, ki danes obstajajo prekvalificirali bodisi v oskrbovalne domove bodisi v negovalne domove. Ta zakon predpisuje, da naj bi se 1. januarja začel sistem napajati iz virov, ki ne obstajajo, recimo iz demografskega sklada, ki ga Slovenija sploh nima,« je v soočenju poudaril koordinator Levice Luka Mesec.

Zato tudi poziv državljankam in državljanom, da na referendumu glasujejo ZA, saj to vladi daje možnost, da sistem dolgotrajne oskrbe nadgradi. To je tudi cilj novele zakona, ki jo je treba na referendumu podpreti, ta vladi omogoča, da v letu 2023, ki bo leto reform, vzpostavi sistem učinkovite dolgotrajne oskrbe.

Nasprotniki novele zakona, ki so hkrati tudi avtorji trenutne ureditve, pa javnost zavajajo, celo lažejo. Spisali so pomanjkljiv zakon, ga spravili skozi zakonodajni postopek, pri tem pa niso upoštevali opozoril ne stroke ne uporabnikov in izvajalcev dolgotrajne oskrbe, ki so svarili pred škodljivostjo vseh strokovnih organizacij s tega področja, izvajalcev in uporabnikov dolgotrajne oskrbe, pa je opozoril Danijel Bešič Loredan, ki je v soočenju predstavil stališče Gibanja Svoboda»Zakaj glas ZA? Zato, da tej vladi omogočimo, da pravice, ki so zapisane, zapisali so jih lepo, lahko udejanji. In jih bomo udejanjili. Ampak to na način, kot ga je uzakonila prejšnja vlada, ni mogoče. Mi pa delamo s polno paro, skupaj iščemo rešitve in jih bomo našli. Če ne bi bilo referenduma, bi rešitev že imeli.«

Obstoječo ureditev, ki jo je sprejela prejšnja, na volitvah poražena vlada, spominja na situacijo, ko imamo 10 vlakov, nimamo pa niti tračnic in niti strojevodje, ki bi ta vlak upravljal. Vlaki nam v tem primeru ne koristijo, je razmere slikovito opisala predstavnica Socialnih demokratov Mija Javornik in vnovič pozvala k glasovanju ZA novelo zakona. »Na srečo lahko povemo, da je ta vlada očitno prva v zgodovini Republike Slovenije, kjer obstaja politična volja, da se to področje dolgotrajne oskrbe uredi. In ne, dolgotrajna oskrba ni zakon, dolgotrajna oskrba ni zavarovanje, gre za novo družbeno pogodbo. Gre za naš dogovor, ali bomo pustili ljudi zunaj domov za starejše ali pa jim bomo pomagali. Ali bomo pomagali našim mamam, babicam, dedkom, stricem ali pa se bomo prerekali.«

Pobudniki referenduma, stranka SDS, tako skuša zgolj in samo blokirati uspešno delo aktualne vlade, žal na hrbtih starejših, ki pa jim mi želimo pomagati. Zato so podporniki pozvali h glasovanju 3xZA na referendumih – ker je glas ZA glas za to, da ljudje ohranijo pravice. Glas ZA je glas za to, da ta vlada dobi mandat, da zgradi učinkovit sistem dolgotrajne oskrbe po meri ljudi.