1

Ljubljana 3x ZA

V torek, 15. novembra, je v organizaciji SD potekala javna tribuna »Gremo na referendum 3x ZA!« v ljubljanskem baru Pritličje. Govorci na tribuni, podpredsednica SD Mija Javornik, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje dr. Igor Šoltes in nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, so izpostavili razloge, zakaj moramo v nedeljo, 27. novembra, na referendumski dan glasovati 3x ZA.

Na javni tribuni SD v Ljubljani je podpredsednica SD Mija Javornik izpostavila, da je Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potreben in težko pričakovan. Dolgotrajna oskrba po njem mora nujno biti solidaren projekt in da je to eden najtežjih projektov in da je zato nujno, da projekt izpeljemo prav in ga uredimo ter popravimo po meri ljudi. Spomnila pa je, da je še tako prepotreben zakon ni veliko vreden, če je neizvedljiv. To velja za zakon o dolgotrajni oskrbi, kakšnega je pripravila bivša vlada.

Pri tem je poudarila, da »vladna Novela Zakona o dolgotrajni oskrbi ne ukinja rešitev, ki urejajo področje dolgotrajne oskrbe. Novela uvaja le zamik uporabe – da rešimo napake, ki so jih ustvarili predlagatelji.« Po mnenju Mije Javornik, če na referendumu ne glasujemo ZA, bo moral ZZZS izdajati negativne odločbe za številne, ki pravico do dolgotrajne oskrbe sedaj imajo. Spomnila je, da »bo ta zakon tistim, ki pravico do dolgotrajne oskrbe danes imajo, to odvzel, tistim, ki pa bi jo lahko pridobili, pa sploh še nekaj časa ne dal možnosti, da jo dobijo.« Svojo razpravo je sklenila z jasno ugotovitvijo, da dolgotrajna oskrba mora biti javna služba in da ne sme biti podvržena ustvarjanju dobičkov izvajalcev ter da moramo SD preprečiti privatizacijo le-te, saj smo se iz primera digitalnih bonov lahko naučili, kaj povzroči slabo pripravljen zakon.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje dr. Igor Šoltes je izpostavil, da z Zakonom o vladi izpolnjujemo dogovor in zaveze iz koalicijske pogodbe, po drugi strani pa uveljavljamo aktivno ciljano politiko, zlasti na področju podnebnih sprememb in varovanja okolja, proaktivne politike na področju zagotavljanja stanovanj in trgu nepremičnin ter medgeneracijsko sodelovanje, zlasti glede izzivov starajoče se družbe.

Nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček pa je na tribuni povedal, da je prepričan, da je čas, da se politika umakne iz kadrovanja na RTV. Saj je po njegovih besedah javni servis RTV tukaj, da poroča nepristransko in celovito, da imajo državljanke in državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj. Samo tako, se bomo po njegovem mnenju kot družba razvijali v pravo smer.

Pri tem je opozoril, da je trenutno »resno ogrožena varovana novinarska in uredniška neodvisnost v programih RTV SLO,« saj z ukinjanjem nosilnih informativnih oddaj, prisilnim umikanjem uveljavljenih neodvisnih novinarjev iz programa, nespoštovanjem normativne ureditve javnega zavoda ter poklicnih meril in načel novinarske etike prihaja do nezakonitega vpletanja nekaterih nadzornikov v uredniško delo in delo javnega servisa.

Vsi zbrani so tako v en glas ugotovili, da je v nedeljo, 27. 11. 2022, potrebno iti na referendum in glasovati 3x ZA: ZA neodvisno RTV Slovenija, ZA dostojno starost in ZA učinkovito vlado.