1

Luka Mesec: Kaj prinese glas proti in kaj glas za?

Na kratko o nedeljskem referendumu.

RTV:

v primeru, da obkrožite ZA, bo namesto programskega sveta, v katerem je večina (kar 21 od 29 predstavnikov politike), nastal svet RTV, v katerem bo večina (11 od 19) predstavnikov različnih civilno-družbenih organizacij (upokojenci, invalidi itn).

V primeru glasu PROTI, pa se bo zdajšnja agonija nadaljevala. RTV je prepreden s političnimi boji, ekipe razpadajo, novinarji odhajajo.

Dolgotrajna oskrba:

Glas PROTI bo povzročil velik problem, ker bo s 1.1. uveljavil zakon, ki ga je pripravila prejšnja vlada in ki potrebuje redakcije kar 2/3 členov. Domove za starejše bo treba po hitrem postopku prekvalificirati v “oskrbne” in “negovalne” domove (čeprav ne izpolnjujejo kriterijev za to), sistema ne bo mogoče financirati, ker naj bi ga napajali neobstoječi viri (npr. demografski sklad), in nasploh je zakon neizvedljiv. V tem primeru nam grozi, da bodo oskrbovanci izgubljali pravice, ki jih že imajo, ker se bodo domovi znašli v protipravnem položaju.

Glas ZA to preprečuje in daje vladi možnost, da zakon popravimo, da ga bo moč spraviti v življenje. Predvsem pa, da se namesto z reševanjem sistema pred propadom naslednje leto ukvarjamo s tem, kako ga bomo nadgradili – s pomočjo na domu, negovalnimi bolnišnicami, in zagotovili stabilen vir financiranja.

Zakon o vladi:

Glas ZA bo omogočil reorganizacijo vlade, s katero bomo lahko začeli izvajati podnebno politiko, stanovanjsko politiko, digitalizacijo. Primer: stanovanjsko politiko bomo iz kletnih prostorov MOP, kjer hira že 30 let lahko postavili za eno od temeljnih politik vlade, ki bo skupaj z dolgotrajno oskrbo dobila svoje ministrstvo.

Glas PROTI: bo vlado prisilil, da deluje v okviru organiziratnosti, ki ga je podedovala od prejšnje vlade. Torej brez resne podnebne in stanovanjske politike ali digitalizacije. Predvsem pa se je treba vprašati, zakaj se ne bi vsaka vlada smela organizirati, kakor želi? Zakon o vladi je konec koncev nekakšen “ustanovitveni” akt vlade, v katerem vsaka vlada določi, kakšno razporeditev resorjev potrebuje, da bo lahko izvedla politike, ki si jih je zadala.

Luka Mesec, koordinator Levice