1

Sanja Ajanović Hovnik: SDS se na smrt boji učinkovitega dela vlade

Predstavnica Gibanja Svoboda Sanja Ajanović Hovnik v soočenju o noveli zakona o vladi na N1.

Prav je, da premier organizira delo vlade tako, da bo ta učinkovito dosegla cilje, ki si jih je zastavila, je o ključni rešitvi novele zakona o vladi dejala Sanja Ajanović Hovnik. »V državi imamo že vrsto let težave s stanovanjsko politiko za mlade, dolgotrajno oskrbo, z vprašanji prihodnosti tako starejših kot mlajših, šolske in razvojne politike, podnebnih sprememb. To so teme in izzivi, ki se leta niso reševali verjetno tudi zato, ker so bila ta področja razdeljena med različnimi ministrstvi in iz tega smo ugotovili, da pri obstoječi organizaciji ministrstev ne moremo učinkovito nasloviti izzivov, ki so ključni in za katere se je naša koalicija zavezala, da jih bo reševala.«

 

Gre za reorganizacijo že obstoječih resorjev, kar pomeni, da ne bo ne novih zaposlitev na ministrstvih ne novih stroškov, kar vladi očitajo pobudniki referenduma, stranka SDS. »Nova ministrstva, ki bodo ustanovljena, bodo zaposlovala ljudi, ki so že zdaj zaposleni, sektorji se bodo selili med ministrstvi in zaradi tega ne bo niti novih zaposlitev na ministrstvih niti ne bo dodatnih stroškov,« je zavrnila očitke SDS.

Je pa izrazila začudenje, da domnevno povečevanje administrativnega aparata skrbi prav SDS, stranko, ki je tik pred zaključkom svojega mandata pospešeno zaposlovala za nedoločen čas in tudi v času, ko je bila sama na oblasti, ni zmanjšala administrativnega aparata. »Smešno je, da o tem govorite vi, ki ste pospešeno kadrovali, ki ste pospešeno siromašili to državo, ki ste ustanavljali urade, kakršen je bil tisti za demografijo, in zaposlovali kadre – ve se, katere – pri čemer sploh ni bilo jasno, kakšne so sploh naloge organov, ki ste jih ustanavljali. Nekaterim svojim izbrancem ste s tem le hoteli zagotoviti varne službe in se iti ideološke igre, kar ves čas počnete,« je odvrnila poslancu SDS Branku Grimsu.

Kot je dodala, SDS pač še vedno ne more sprejeti poraza na aprilskih volitvah: »Zato delate vse, kar je v vaši moči, da tej vladi preprečite učinkovito delo. Najbolj se bojite tega, da bi naša vlada izpolnila svoje obljube. Tega vas je na smrt strah.«

Za vse »argumente«, ki jih v kampanji ponavlja SDS, pa je dejala, da  »je treba pač jasno povedati, da so to floskule in zavajanja in da gre v resnici zgolj in samo za nagajanje.« Zato je treba v nedeljo, 27. novembra, glasovati 3xZA!

Zakaj je drugačna organizacija vlade nujna za napredek naše družbe?

Naloga vsake vlade je, da z ustreznim vodenjem državnih organov skrbi za varnost svojih državljanov. Zaradi zapletene organizacije državnih organov je vodenje razdeljeno na 14 področij dela oz. resorjev, za katere so odgovorna pristojna ministrstva. Toda kako učinkovita je sedanja razdelitev resorjev in kako uspešna je pri reševanju najbolj perečih izzivov?

V koaliciji menimo, da je zastarela, saj ni kos izzivom, s katerimi se sooča današnja družba. Posamezna ministrstva, pristojna za reševanje aktualnih izzivov, so namreč preobremenjena ali pa si pristojnost za reševanje problemov delijo z drugimi ministrstvi. To onemogoča hitro in učinkovito naslavljanje ključnih izzivov.

Državni zbor je zato 22. junija letos spremenil organizacijo vlade. V zakonu je predvidel ustanovitev treh novih ministrstev za reševanje izzivov energetske samooskrbe, varovanja okolja, stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in zviševanja števila delovnih mest z dodano vrednostjo ter preoblikovanje dveh vladnih služb za skladnejši regionalni razvoj in digitalizacijo.

Toda po potrditvi zakona v državnem zboru je stranka SDS vložila pobudo za referendum in zaustavila reorganizacijo, ključno za naslavljanje izzivov prihodnosti. Vse dokler novega zakona konec meseca ne podpremo na referendumu.